infofs@financialsolutions.me

Pišite nam

+382 (0)67 174 345

Pozovite nas

 Veliki pomak u finansiranju mikro i malih preduzeća u Crnoj Gori

Veliki pomak u finansiranju mikro i malih preduzeća u Crnoj Gori

Male i mlade kompanije imaju otežan pristup finansiranju u Crnoj Gori. Vlastita sredstva, novčana pomoć od članova porodice ili prijatelja do nedavno su bili jedini način za širenje mikro i malog biznisa. Ovaj način finansiranja, više nije jedino rješenje.

Ako mikro ili malo preduzeće ima dobar proizvod i dobrog kupca za taj proizvod, Financial Solutions (FS) može omogućiti da kompanija brzo i lako dođe do potrebnih sredstava.

Izvršni direktor FS kompanije, Ilija Ivanović objasnio je da FS nudi mogućnost finansiranja i mladim i mikro kompanijama putem faktoring aranžmana. Faktoring je finansijski instrument koji kroz otkup potraživanja pospješuje likvidnost i finansijsku stabilnost kompanije. On postaje sve veća potreba današnjeg načina poslovanja jer obezbjeđuje nesmetanu likvidnost bez dodatnog zaduživanja.

Ilja Ivanović: “ U Crnoj Gori, kao i u regionu, preduzetništvo bilježi sve veće interesovanje mladih ljudi koji se često odlučuju za osnivanje sopstvenog preduzeća. Kao rezultat tih trendova sve je više mladih kompanija iz IT i oblasti novih tehnologija, trgovine, pružanja usluga ali i malih proizvodnji. Sve ove mlade, mikro i male kompanije, kao i sva druga preduzeća, imaju potrebu za adekvatnom finansijskom podrškom kako bi mogli nesmetano razvijati svoj biznis. Kako se radi o malim, a često i novim preduzećima, koja iza sebe još uvijek nemaju dovoljno dugu istoriju dobrih poslovnih rezultata, ove kompanije često imaju poteškoća u obezbjeđivanju finansiranja od strane finansijskih institucija u Crnoj Gori.  U takvim okolnostima kratkoročno finansiranje kroz faktoring aranžmane predstavlja odličnu priliku ovim kompanijama da na jednostavan i brz način obezbijede neophodna sredstva za širenje biznisa.”

Pandemija izazvana corona virusom poremetila je privrede razvijenih zemalja pa ni crnogorska privreda nije imuna. Nedostatak finansijskih sredstava i nelikvidnost dovode do većeg broja kreditnih zahtjeva namijenjenih očuvanju održivosti poslovanja. Kako male i mlade kompanije ne zadovoljavaju uslove za kreditno zaduživanje faktoring je odlično rješenje za pospješivanje i širenje njihovog poslovanja.

Ilija Ivanović: “ Niz globalnih kriza koji nas je zadesio posljednjih godina predstavlja veliki izazov za sve kompanije, a posebno za preduzeća iz mikro segmenta kojima su tradicionalni finansijski instrumenti nedostupni u potrebnom obimu. Smatrajući da ove kompanije imaju budućnost i da postoji veliki potencijal razvoja baš u ovom segmentu, FS je kreirao ponudu kojom mikro i malim kompanijama omogućava da poboljšaju svoju likvidnost. Finansijska sredstva im mogu biti na raspolaganju u roku od 24h. “

Financial Solutions smatra da su mikro i mala preduzeća u dovoljnoj mjeri spremna da odgovore na izazove kojih je svake godine sve više, da su izuzetno motivisana, spremna na rad i napredovanje. Nerijetko su u pitanju i porodične kompanije ili ortakluci, što daje dodatni motiv da njihov mali biznis uspije i razvije se, a FS im može biti značajna podrška.

sr_RS