infofs@financialsolutions.me

Pišite nam

+382 (0)67 174 345

Pozovite nas

 LAKO RJEŠENJE ZA „TEŠKA“ VREMENA

LAKO RJEŠENJE ZA „TEŠKA“ VREMENA

Kamatne stope rastu, računi se gomilaju, udvostručeni su iznosi koji se plaćaju za pojedine životne troškove. Situacija izgleda poznato. Ne tako davno, prije malo više od jedne decenije dešavalo se vrlo slično. I tada kao i danas – gotovina je bila kralj.

Problemi likvidnosti postaju glavni uzrok poslovnog neuspjeha. Uz rastuću ekonomsku nestabilnost, zahvaljujući najvišoj stopi inflacije u posljednjih 20 godina, malim preduzećima potreban je novi alat da bi prebrodila sve što može uslijediti.

Šta se može desiti?

Već je objavljeno puno tekstova na temu pada realne kupovne moći, rasta inflacije, zabrinutosti za radna mjesta, povećanja troškova i sl. Kompanije se moraju zaštititi od brojnih potencijalnih problema.

Možda već doživljavate ili očekujete:

  • Probleme u nabavci, kašnjenje u isporukama od dobavljača, smanjenje dostupnosti njihovih zaliha (čitaj: zaliha će biti za onog ko odmah ponudi novac ili plati unaprijed, a za ostale…hmm?);
  • Povećanje troškova zakupa;
  • Veći troškovi hlađenja/grijanja, skladištenja;
  • Promjene u visini zarada;
  • Nedostatak radne snage pogotovo u pojedinim djelatnostima (neki sektori se suočavaju sa velikim izazovima nakon pandemije, a mobilnost radne snage je sve veća).

Svi ovi izazovi povezani su sa problematikom finansiranja.

Kako se zaštititi od pomenutih rizika?

Nedostatak novca, to jest obrtnih sredstava, može dovesti malu kompaniju u neugodnu situaciju vrlo brzo. Više nije dovoljno biti „spreman za ono što dolazi“. Nezavisno od toga da li se radi o malom biznisu, srednjem preduzeću ili velikoj kompaniji svi moraju biti proaktivni. Mora se reagovati na potencijalne zastoje u tokovima novčanih sredstava.

Ako pomenuti izazovi već utiču i na vaše preduzeće, gotovo je sasvim izvjesno da se i vaši poslovni partneri suočavaju sa istom situacijom. Kompanije koje vam duguju novac vjerovatno već traže duže rokove plaćanja ili već kasne sa plaćanjem vaših faktura. Dobavljači traže avansna plaćanja ili vas upozoravaju da neće imati zalihe proizvoda u svakom momentu kako bi izašli u susret vašim potrebama. Kako se nositi sa svim tim dešavanjima?

Bez pristupa gotovini, rast se teže ostvaruje, a pojedinim kompanijama upitan je i opstanak na tržištu.

Što možete učiniti?

Iako ne postoji univerzalan i jedinstven odgovor za poboljšanje likvidnosti, finansiranje putem faktoringa sigurno je jedna od najfleksibilnijih i najjednostavnijih opcija i idealan je za situacije kao što je sadašnja. Objasnićemo i zašto.

Prodali ste robu ali ne možete da čekate da kupac plati. Potreban vam je novac jer želite da uvezete novu isporuku proizvoda od svog dobavljača koji ne može dugo čekati na vašu uplatu (ili čak traži avans u zamjenu za popust koji bi vam odobrio u tom slučaju). Vaša faktura, to jest vaše potraživanje, je vaša imovina – vaš kupac će tu robu svakako platiti, svejedno da li vama ili faktoring preduzeću. Vi „prodajete“ tu fakturu faktoring kompaniji koja je praktično otkupljuje prije vremena, pomažući i vama da dođete što prije do novca (a zatim će se faktoring kompanija naplatiti od vašeg dužnika redovnim putem i u redovnom roku). Time vi dobijate u vremenu skrativši novi uvozni ciklus. Ustupivši fakturu i potraživanje faktoring kompaniji, dobijate novac kojim odmah možete platiti svom dobavljaču i uvesti robu.

Proces je brz i jednostavan.

Ako želite saznati više o tome kako FS može pomoći rast vašeg preduzeća i omogućiti vam stabilnu likvidnost kontaktirajte nas .

Pratite nas. U narednom tekstu objasnićemo kako se faktoring može koristiti dugoročno, a uz više jednokratnih aranžmana.

sr_RS